Jeg elsker at bo i byen. Det er så fedt at have alt i en afstand, man kan gå til. Jeg har ikke brug for en bil. Mit job ligger i byen. Mine venner bor i byen. Alle forretninger og banker ligger her i centrum. Biografer, restauranter, caféer. Jeg kan nå det hele fra, hvor jeg bor. Men det er ikke lutter lagkage altid at bo i centrum. Fx er her en del gadelarm. Især i butikkernes åbningstider. Og bygningen, jeg bor i, er gammel. Vi har haft problemer med, at folk, som ikke har ærinder eller bor i bygningen, stiller sig ind i opgangen uden tilladelse. Fx når det regner. Eller sent om aftenen efter en tur i byen med vennerne. Det er ikke rart. Her bor nogle mennesker, som er direkte bange. De vil have, at vi låser hovedindgangen nede i stueetagen hele døgnet rundt.

Fuld forståelse

Jeg kan godt forstå dem. På den anden side, vi kunne måske lave en aftale om, at døren ikke er låst i de tider, hvor forretningerne er åbne. Hvad nu, hvis der sker noget, og nogen går i panik, og vil ud? Fx ildebrand.
Vi, som ejer lejlighederne i bygningen, har haft adskillige møder om det. Vi er så langsomt ved at nå til enighed om, hvornår døren skal være låst. Den ældre dame oppe på tredje sal er dog et stædigt væsen. Hun insisterer på, at den skal være låst 24/7. Hun nævner noget om sit forsikringsselskab og tyveriforsikringen. Vi har bedt hende om at forstå, at børnefamilien på anden sal kan have et problem med at skulle låse op hele tiden. De har jo mange aktiviteter, de unger, og de skal ind i tide og utide. Og har hun noget særligt af værdi, så kan det jo blive lagt i en bankboks.

Låsesmeden på Frederiksberg

Ved sidste ejermøde besluttede vi at undersøge, om der findes en eller anden form for løsning. Vi ringede til en låsesmed på Frederiksberg, som kom og kiggede på sagerne.
Det første, han nævnte, var, at vi nok måtte give den ældre dame ret. Det er ikke kun et spørgsmål om hendes skræk for indbrud. De to forretninger i stueetagen har også en forsikring, der kræver, at hoveddøren til bygningen, deres butikker ligger i, er låst hele døgnet, hver eneste dag. Hvis vi ikke tager hensyn til det, kan vi, som ejere af bygningen risikere at få en retssag på nakken, hvis der sker indbrud i en af butikkerne. Butiksindehaverne lejer jo faciliteterne af os.

Verdens bedste

Nå, det havde vi ikke lige tænkt på. Så må vi jo lige tale med butiksindehaverne. De vil vel nødigt have en huslejestigning. Vi skal lige finde ud af, om de faktisk bruger den hovedindgang, eller om de kun bruger indgangene direkte til deres butikker. Når vi ved det, ved vi også mere om, hvilken type nøgle vi skal vælge. Man kan jo få elektroniske nøgler, som kun skal kodes én gang, men som man ikke kan få flere eksemplarer af end det antal, man angiver, når låsesystemet skal indsættes. Heldigvis har vi verdens bedste rådgivning fra https://www.dencyklendelaasesmed.dk/