man wearing black suit jacket

Nu står du i den samme situation igen. Du kan mærke den kolde sved. Dine hænder ryster. Stemmen skælver. Din præstationsangst vælter ind over dig. Og selv om du har lært alle mulige åndedrætsteknikker og fået mange fif til tankehåndtering, så vil du helst løbe langt væk. Du skal fremlægge dårlige nyheder for firmaets medarbejdere. Nej, det handler ikke om fyringer. Men det handler om, at alle medarbejdere skal forstå, at der skal lægges kræfter i arbejdet. Der vil ikke blive set blidt på fraværsdage, som ikke bliver dokumenteret med lægers erklæringer – eller børns sygdom. Nej, virksomheden vil implementere en meget skarpere politik overfor fravær på jobbet.

Kunsten at kommunikere

Du er stresset – og nu har du så fået påduttet denne opgave. Hvordan i al verden skal du klare det. Djævlen i dig får dig dog til at stille dig op på podiet. Men lige nu ville du ønske, at du havde været mere aktiv på dette kursus i præsentationsteknik. Du kan huske, at der var adskillige sessioner, der handlede om at formidle dårlige nyheder. Lige nu lyser din krop af forsvarsposition. Du ved det godt. Men der er intet at gøre lige nu. Du skal bare igennem det næste kvarter. Bagefter kan du slappe af og tænke over, hvordan det gik. Du åbner for dit AV udstyr og får afgivet din præsentation om de nye politikker. Det går faktisk godt. Du nedtoner de værste nyheder. Dvæler ved de knapt så dårlige. Og bruger naturligvis mest tid på at forklare om de gode nyheder: Ny bonusordning. Hjælp til børnepasning, hvis ungerne er syge og må blive hjemme.

Kurset i konflikthåndtering

Du kan godt se, at medarbejderne i firmaet er bekymrede – og splittede. Nogle hilser de nye politikker velkommen. Andre er meget fjendtlige. Du frygter, at det vil ende i interne konflikter på arbejdspladsen. Men er det dit ansvar? Ja, faktisk tænker du, at du helst ikke vil deltage i det der kursus i konflikthåndtering, som ledelsen har tilbudt dig. På den anden side, så er det et spændende kursus – og et felt i dit arbejde, som du bliver nødt til at se i øjnene, at du skal beskæftige dig meget mere med i fremtiden.

Din præsentation af de nye politikker i firmaet gik rimeligt. Du er ikke helt tilfreds med den selv. Du vil gerne indrømme, at du kunne have gjort det bedre, hvis du havde fulgt bedre med under selv kurset i præsentationsteknik. Men nu er situationen jo den, at det gjorde du ikke.

Fremtiden

Du må slå tankerne fra dig. Være forberedt på, at du skal være meget opmærksom på, hvornår det næste kursus i præsentationsteknik bliver udbudt. Og så skal du naturligvis også tage kurset i konflikthåndtering meget alvorligt. Hvis du ikke gør det, så er det dig, der bliver set ekstra skarpt på, fordi dine fraværsdage vil blive flere og flere. Du bliver jo stresset, når du føler, at du ikke slår til – eller har de rigtige kvalifikationer. Og når du får kurserne betalt af firmaet, så skylder du altså også at være opmærksom. Det ved du godt.