En høvlebænk

nov 15, 2019

Dengang da jeg kastede mig ud i det her projekt med at blive sølvsmed, troede jeg virkeligt ikke, at jeg ville få brug for en høvlebænk. Men tro mig. Det har jeg. Der er ingen vej udenom. Jo, der er to, men jeg er ikke glad for nogen af dem. Den ene er at ophøre med at lave smukke smykker og objekter i sølv. Det vil jeg ikke.

Finde værktøj

Den anden er at flytte ind hos min svoger. Han har nemlig en høvlebænk. Men den udvej vil jeg ikke bruge. Og det ville min mand heller ikke blive glad for, hvis jeg gjorde! Så jeg er i færd med at lede efter høvlebænke. Der findes mange forskellige. Den, jeg har brug for, skal være ca. 2 meter lang. Den skal have en indbygget skruestik, så jeg kan holde armbåndsformeren fast, når jeg banker et armbånd rundt. Og så må den altså gerne have skuffer, så jeg kan få gemt alt værktøjet væk. Det ligger og flyder i mit arbejdsrum lige nu. Jeg kan aldrig finde det stykke værktøj, jeg lige har brug for. Nogle skuffer ville hjælpe på den situation. Men det vil også være nødvendigt at få en skruetvinge, som kan nagles fast til bænken. Bænken skal også være så stor, at jeg kan få plads til den her kæmpestore stålplade, jeg har, og som jeg bruger til at banke metallet fladt og plant med, efter at jeg har savet det ud. Og hvis jeg kan få plads til at lægge nogle jernplader og betonsten op på den også, så vil det være fint. Så skal jeg ikke længere rende udenfor, når jeg smelter forskellige dele af smykket sammen.

Essentielt kriterie

Og så er der et helt essentielt kriterie: Høvlebænken skal være flot – og gedigen. Jeg gider ikke købe et møbel til flere tusinde kroner, der ikke er pænt. Jeg vægter det meget. Smukke omgivelser, godt værktøj og flotte møbler skaber simpelthen større skaberlyst. I hvert fald hos mig.

Jeg sælger mine smykker via en e-shop. Den bruger jeg en del tid på at opdatere. Og det går godt. Jeg får bestillinger hver uge. Så jeg har nok at lave. Det er lige før, jeg kan sige mit deltidsarbejde op og koncentrere mig om min hobby på fuld tid.
Mens jeg har kigget efter høvlebænke, har jeg også set på skruetvinger. Det ville være fedt at få sådan en rigtig stor én, som også kan dreje rundt om sin egen aksel. Jeg har fundet én, som er stor nok. Den er godt nok tung, så jeg får brug for hjælp til at fastgøre den til høvlebænken. Men når den først er på plads, så kommer den flittigt i brug. Den bliver ideel til også at holde trækjernet, som jeg bruger til at trække tråd i.

Høvlebænken, som jeg har forelsket mig i, er lidt længere end 2 m. Den kan godt stå i mit arbejdsrum. Og man kan få ekstra udstyr til den. Den er flot. Er lavet i træ. Ikke noget med ben af stål og den slags. Det er den, jeg bestiller. Den bliver mit nye arbejdsbord.

Skal jeg måske overveje, om det er smartere at lease værktøjet som det tilbydes her: https://www.toollease.dk/