Det danske firma Ferle Produkter har nu etableret sig i Norge, hvor der desværre er et voksende behov for det, firmaet tilbyder: Narkotests Det er naturligvis en trist baggrund, men som danskere må vi jo glæde os over, at det trods alt er et dansk firma, der er ledende i Skandinavien, når det handler om udvikling, salg og distribution af de små testkits, der kan afsløre brug af snart sagt ethvert narkotikum.

Fokus på misbrug

I Norge er både skoler, institutioner, arbejdspladser og ganske almindelige forældre i højere grad end tidligere blevet opmærksomme på det hastigt voksende problem med misbrug. Det gælder ikke kun misbruget af hash, der i den grad påvirker unges indlæring – men også misbruget af hårdere stoffer.

Det umiddelbart mest populære produkt er den såkaldte hasj test – i Norge staves hash nemlig med “j” til sidst.

Faktisk skrev Folkehelseinstituttet således i 2015:

Narkotikamisbruk – og særleg cannabismisbruk – er meir arveleg enn tidlegare anteke. Oppvekstmiljø og tilgjengelegheit er viktig for om ein prøver ut narkotika. Nokre få av alle som prøver, blir misbrukarar. Dei fleste av desse har ei genetisk sårbarheit som dei ikkje kjenner til på førehand. Dette kjem fram i ein ny stor tvillingstudie frå Folkehelseinstituttet.

  • Genar er viktigare for å forklare individuell sårbarheit for narkotikamisbruk enn for berre bruk i seg sjølv:
    • Det var skilnad på stoffa når det gjaldt genetisk disposisjon for misbruk. Cannabis var mest arveleg.
    • Ein fann likevel at arvelegheita for misbruk var større enn venta for alle stoffa.
    • Bruk av cannabis er berre 30 % arvbart.
    • Misbruk av cannabis er heile 80 % arvbart.
  • Oppvekstmiljø – og særleg i familie og nære omgivnader – er viktigare for å forklare bruk av narkotika enn misbruk av narkotika.

Norske forældre er på vagt

Enhver forælder med ansvarsfølelse vil naturligt nok være bekymret, og det er en del af baggrunden for, at Ferle nu tilbyder deres kendte og gennemprøvede løsninger i Norge. Med en simpel test af urin eller spyt kan man på et øjeblik konstatere, om der er grund til bekymring eller ej.