Energitjek

apr 13, 2021

Vi har længe vidst, at vores gamle ejendom skal have et gennemgående og meget grundigt energitjek. Vores varmeregning er bare så høj, at det næsten er til at græde over. I sidste uge kom der så en energiekspert ud til os. Han skulle bare lave et tjek og give os gode råd til, hvordan vi kan formindske varmeregningen. Han kom, så, og dømte. Hans anbefalinger inkluderede, at vi for det første sørger for at skifte oliefyret ud med en varmepumpe. Men ikke kun det. Han var helt rystet over, hvor dårlig isoleringen af vores loft var.

Isoleringsmaterialer

Han sagde, at der var brugt forældede materialer, og hans anbefaling var, at vi fik lavet en ny isolering af loftet – hurtigst muligt. I forlængelse af det spurgte vi ham naturligvis også om hulmursisoleringer. Han nævnte, at det ville være fornuftigt at få en fagmand ud og tjekke den eksisterende. Og muligvis kunne vi lave en aftale om at få lavet de to slags isoleringer samtidigt. Det behøver ikke at tage så lang tid, og det vil i første omgang hjælpe gevaldigt på varmeregningen. Eksperten var helt med på, at det kan være ret dyrt at få sat en varmepumpe op, så han anbefalede faktisk, at vi tjekkede hulmuren, og loftet først og reagerede på resultatet af de tjek først. Dernæst kunne vi tale om, hvilken varmepumpe vi måske skal investere i. Alt i alt: Det var en rar og vidende mand, som vejledte os.

Loft og hulmure

Dagen efter var jeg derfor på nettet. Jeg ved jo intet om isoleringer, og hvor man henvender sig for at få noget at vide. I den slags situationer er Google en god ven. Jeg søgte efter ”isolering af loft” og fandt et site fra et landsdækkende firma. De havde flere artikler om både loftsisolering og hulmursisolering på deres site. Jeg læste dem og forstod lidt mere. Jeg tog også modet til mig og fik ringet til dem. De kom ret hurtigt og lavede nogle tjek. De fortalte mig, at der kun er en af husets hulmure, som trænger til ny isolering. Men loftet skal have en helt ny isolering. Eksperten forklarede mig, at det vigtigste er, at vi får lavet loftsisoleringen hurtigst muligt, fordi vi kan risikere, at der går svamp i loftet. Der er allerede tegn på fugt. Han forklarede os processen, og vi fik et tilbud på, hvad det ville koste os. Vi tænkte lidt over det og fik så bestilt tid hos firmaet.

Allerede i næste uge

De vil komme i næste uge og starte arbejdet. Vi må nok regne med, at det vil larme lidt i huset i en lille dags tid, men derefter vil vi slet ikke kunne mærke, at de isolerer. Da jeg arbejder hjemmefra, sørgede jeg derfor at tage fri den første dag, montørerne kommer. Det vil blive dagen med larm fra loftet. Jeg glæder mig til, at de kommer, og får loftet isoleret. Tanken om at der er fugt, og at der kan komme svamp, er ikke rar. Det er usundt at bo i et hus med svamp eller skimmel.