Hvad er det?

maj 9, 2020

Jeg er ved at være flad af grin. Det er bare så sjovt. Jeg kan ikke lade være med at tænke på det. Fniser hele tiden. Vi havde besøg af en indretningsarkitekt, som vi har mødt for nylig. Han er flyttet her til byen for få måneder siden og forsøger nu at opbygge et nyt socialt netværk. Det er ikke så nemt i en lille provinsby. Men vi mødte ham tilfældigt, da vi var til fernisering for den nye kunstudstilling nede på slottet. Fine malerier. (Helt ærligt: De sagde mig intet – men vi gør, hvad vi kan for at støtte kreativitet og kunst her i byen.)

Sympatisk arkitekt

Vi var faldet i snak med ham indretningsarkitekten. Han virkede meget sympatisk. God humor. Og gode idéer. Så vi inviterede ham hjem til os for at give os nogle gode ideer til, hvordan vi får mest muligt ud af vores kælder. Den skal totalrenoveres, og samtid skal vi have lagt en radonmembran ind.

Det var faktisk det der med radonbeskyttelsen, der fik os til at tænke i banerne med at få omdannet hele kælderen til mere end bare værksted og lagerrum.

Så han kom. Vi havde lokket med en god frokost. Og vi så på rummene nede i kælderen. Han var godt væbnet med tegneblok, blyant og målebånd. Vi fik målt, og tegnet, og han satte sig til at udtænke fikse idéer. På et tidspunkt så han på husets originale tegninger og kunne se, at der ligesom var et sted, der oprindeligt var beregnet som spiseskab.

Et Københavnerbadeværelse???

Han udbrød lige pludselig: Ja, det er her, vi skal have lavet et Københavnerbadeværelse. Det er jo lige der, at et badeværelse skal ligge, så gæster nemt finder det, også den, der bruger rummene bagved, også har nem adgang.
Københavnerbadeværelse? Hvad er det? Jeg kunne ikke lade være med at grine af udtrykket. Det lyder eksklusivt.

Vores nye ven kom til at grine højt og forklarede os, at københavnerbadeværelser bestemt ikke er eksklusivt. Det er en betegnelse for små badeværelser. Måske på størrelse med et stort kosteskab. Det er en betegnelse for de toiletter, københavnerne fik lagt ind i deres små, usle lejligheder, dengang man begyndte at kunne få træk og slip toiletter. De er som regel ikke større end den del af køkkenet, som blev brugt som spisekammer.
Så blev vi så meget klogere. Lidt sjovt, at man sådan i indretningsjargonen kalder det for københavnerbadeværelser. Jeg ville bare kalde det for minilokummer. En toiletkumme og en håndvask. Mere behøver der vel ikke at være på et gæstetoilet i en kælder. Eller? Min erfaring med indretning af badeværelse er meget begrænset. Måske ved vores nye ven bedre.

I al fald, så fik vi en del nye idéer til, hvordan vores kælder kan blive lækker og brugbar igen. Og det er jo rart at have. Så må vi se om, vi på, et eller andet tidspunkt ude i fremtiden får taget os sammen til at få lavet et eksklusivt københavnerbadeværelse i kælderen. Og med eksklusivt mener jeg med plads til en bruser. Det er jo bare et lille badeværelse ligesom det, der skrives om her.