Social fobi?

jun 2, 2016

Hvordan påvirker en socialfobi – og hvilke er symptomerne?

Du bliver misforstået af andre. Ingen kan forstå, hvordan det føles af have socialfobi, og det er en lidelse, der kan være svær at diagnosticere.

Du kan ikke leve et ”normalt” liv

Du føler dine muligheder er begrænsede. Fordi det er svært at være ude blandt andre, føler vi os fanget. En følelse af hjælpeløshed og mangel på kontrol sammen med følelsen af at være fanget er tit gennemgående.

Fanget i en ond cirkel

Du er klar over, at dine tanker og handlinger ikke er rationelle, men du gentager dem alligevel. Du ved ikke, hvordan du kan ændre dem.

Fremmedgjort

Du føler dig fremmedgjort overfor venner og familie og synes ikke at passe ind, fordi ingen forstår dig. Jo mere vi tænker på den måde, des mere isolerede bliver vi. Det er en selvopfyldende profeti.

Hypersensitiv overfor kritik og evaluering

Vi opfatter tingene på en negativ måde. Vores hjerne er nærmest sat til negativ og irrationel, og det leder til, at vi er meget selvkritiske. Nogle gange prøver andre at give os råd, men vi tager det på den forkerte måde. Vi undergår begivenheder, hvor vi risikerer at blive ”dømt”, og dette medvirker til vores sociale angst.

Depression over opfattede fiaskoer

Vi gentager i hovedet, hvordan vi ikke har gjort noget rigtigt i vores egen opfattelse. Vi er sikre på, at andre har bemærket vores angst, og at de ikke kan lide os på grund af det. I virkeligheden bemærker folk slet ikke noget som oftest, og når begivenheden er ovre, tænker de ikke mere over det.

Frygt og bekymring over en kommende begivenhed

Vi tænker for meget over kommende begivenheder og forudser et negativt udkomme. Bekymring skaber mere bekymring, og det bliver en ond cirkel. Vores angst og bekymring bygges op til gigantiske proportioner, jo mere vi tænker over fremtiden.

Oplever du nogle af disse symptomer, kan du have socialfobi, og det kan være godt for dig at få noget psykologhjælp eller ligefrem akut krisehjælp. Der er hjælp at hente, og det er vigtigt at få brudt den onde cirkel af tanker, så du kan komme videre med dit liv.